Apitarragona
Image default
Computers and Electronics

Topp 7 bildformat

Ett bra val i bildformat beroende på vilken användning vi ska ge dem är viktigt, med tanke på att det inte är detsamma att använda det för tidningar, sociala nätverk, bloggar, reklamkampanjer, grafisk design etc.

Att välja rätt typer av bilder och bildformat är en av de viktigaste uppgifterna, eftersom vi i vissa fall är intresserade av att ha en optimal kvalitet och för andra kanske en tillräcklig storlek på bilderna.

Det bör noteras att för webboptimering är alla förlängningar eller storlekar på foton inte giltiga.

De viktigaste typerna av bilder

PNG

Format utan kvalitetsförluster, det är en av de mest använda som är kompatibel med praktiskt taget alla webbläsare och tillåter användning av OH-film. Det används ofta i grafisk design och webbdesign.

Det rekommenderas att endast använda PNG-tillägget när bilderna behöver transparens eller för användning av högkvalitativa bilder. På webben rekommenderas det att endast använda det när det är viktigt.

JPG

Kanske den vanligaste bildformaten och den mest använda på webbsidor. Det möjliggör en balans mellan kvalitet och storlek på foton, att kunna få foton av medelhög kvalitet med reducerad storlek. Den kan komprimeras genom att välja den kvalitet vi vill ha den.

GIF

Ganska utbrett också för användning av bilder på webbsidor, även om det har upphört. Den är liten i storlek och tillåter animationer med ramändringar.

Trots att storleken på bilderna som genereras är ganska liten rekommenderas det för närvarande inte inom de bildformat som ska användas. Utbudet av färger det erbjuder är mycket begränsat med 256 färger jämfört med de 16 miljoner som till exempel jpg-format ger.

RAW

RAW-bilder är endast avsedda för professionella profiler. När en bild genereras i råformat sparas den med all information och utan ändringar, vilket gör att en utmärkt kvalitet kan uppnås senare vid redigering och efterbehandling av dessa bilder.

RAW-format rekommenderas endast om de erhållna bilderna kommer att behandlas efteråt.

Svg

Format som är baserat på skalbara vektorer. Det används vanligtvis för grafisk design eftersom det inte tappar någon kvalitet när du zoomar in på bilden, till skillnad från bildformat som fungerar med pixlar, som förlorar mycket kvalitet vid förstoring (pixelering).

Det är öppen källkod och multiplatform och som en nackdel genererar det en stor storlek på foton.

På webben används det mycket eftersom det är bilder som är giltiga för responsiv (anpassning både för mobil och PC) utan att förlora kvalitet.

För grafik, statistik eller responsiv är det ett bildformat att ta hänsyn till.

I följande exempel kan vi se samma svg-bild i olika fotostorlekar

BMP

En av pionjärerna inom bildformat, även om den inte längre används, finns det format som långt överstiger den i kompressionskapacitet eller kvalitet.

WEBP

Format som förvärvats av Google, även om det idag är öppen källkod med avsikt att bli webbstandarden. Den kan ha en ganska hög kvalitet med reducerad storlek, den konkurrerar med jpg-formatet för att vara bäst i den egenskapen.

Ett annat alternativ att ta hänsyn till är att detta bildformat värderas mycket av Google och SEO (webbpositionering) ställs in av Google.

Det här filformatet stöds ännu inte av alla program, så om nödvändigt kan du konvertera webp till jpg, png och andra format med en online-omvandlare som AnyConv.