Apitarragona
Image default
Architecture

Waarom RVS slijpen vaak zo lastig is

RVS in het kort

RVS is een soort metaal dat minimaal 11 procent chroom bevat en 1,2 procent koolstof. Het is kort uitgelegd staal waar een onzichtbare laagje chroom op ligt. RVS staat voor roestvast staal en zoals de naam het al verklapt roest het metaal bijna niet door dat laagje chroom. Roestvaste staal werd op 13 augustus 1913 voor het eerst gemaakt door Harry Brearley. Dit deed hij doordat hem dat gevraagd werd te doen als onderzoek voor de wapenindustrie. Het metaal zou alleen kunnen roesten bij aanwezigheid van chloor of als er gewoon staal in het RVS metaal is vermengd.
In deze tijd kunnen de auto industrie, de machinebouw en vele andere sectoren niet zonder Inox (een andere benaming voor RVS).

Het bewerken van RVS

RVS kan je slijpen op verschillende manieren, onder andere handmatig en machinaal.

Verder staat Inox erom bekend dat het zeer hard is en lastig te slijpen. Vandaar dat als je RVS gaat slijpen je het beste gebruik kan maken van een diamanten slijpschijf. Bij machinaal RVS slijpen wordt er gebruik gemaakt van waterkoeling. Er wordt dan water of koelstof gespoten op de slijpschijf om zo te voorkomen dat de slijpschijf hoge temperaturen bereikt.

RVS slijpen kan verkeerd gaan, wat als gevolg heeft dat het materiaal zodanig beschadigd is dat het gerepareerd dient te worden. Dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat er roest zal ontstaan.

Een van de manieren dat het mis kan gaan bij het RVS slijpen, is het gebruiken van de verkeerde materialen. Als bij RVS slijpen het materiaal een te hoog temperatuur bereikt, kan het gebeuren dat het materiaal verkleurt. Om die verkleuring weg te krijgen zal het RVS materiaal bewerkt moeten worden. Dit zorgt voor een extra stap in het proces.

Uiteindelijk is het vinden van de juiste gereedschap zeer belangrijk bij RVS slijpen. Dit zal ervoor zorgen dat je veel efficiënter en voordeliger zal omgaan met je materialen.

Vakmanschap is hierbij niet weg te denken, tijd kost nou eenmaal vaak geld. Je zou dus niet willen dat er vele uren wordt besteedt aan het corrigeren van je RVS product.

Van Geenen is het bedrijf waar vakmanschap centraal staat, niet alleen op het gebied van slijpen, maar ook op polijsten. Dit komt onder andere door de medewerkers die daarvoor opgeleid zijn. Daarnaast zullen ze RVS slijpen met het gereedschap wat daarvoor bedoeld is.

http://vangeenen.nl/rvs-slijpen/