Apitarragona
Image default
Business

Wat is CNC?

Computer Numerical Control (CNC) is een productieproces waarbij voorgeprogrammeerde computersoftware de bewegingen van fabrieksgereedschappen en machines dicteert. Het proces kan worden gebruikt om een reeks complexe machines te besturen, van slijpmachines en draaibanken tot molens en CNC-frezen. Met CNC-verspaning kunnen driedimensionale snijtaken in één enkele reeks aanwijzingen worden uitgevoerd.

Het CNC proces staat in contrast met – en vervangt daardoor – de beperkingen van handmatige besturing, waarbij operators nodig zijn om de commando’s van bewerkingsgereedschappen via hendels, knoppen en wielen te geven en te sturen. Voor de toeschouwer lijkt een CNC systeem misschien op een gewone set computeronderdelen, maar de softwareprogramma’s en consoles die bij CNC verspaning worden gebruikt onderscheiden het van alle andere vormen van automatisering.

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van CNC productie om verschillende producten te produceren, kom dan meer te weten over hoe CNC verspanen en CNC programmeren werkt. Misschien wilt u ook weten wat de belangrijkste soorten CNC machines zijn en wat voor soort werk ze kunnen doen om te zien of ze aan uw behoeften kunnen voldoen.

Hoe werkt CNC-verspaning?

Wanneer een CNC systeem wordt geactiveerd, worden de gewenste sneden in de software geprogrammeerd en gedicteerd aan overeenkomstige gereedschappen en machines, die de dimensionale taken uitvoeren zoals gespecificeerd, net als een robot.

Bij CNC programmering gaat de code generator binnen het numerieke systeem er vaak van uit dat mechanismen foutloos zijn, ondanks de mogelijkheid van fouten, die groter is wanneer een CNC machine wordt gestuurd om in meer dan één richting tegelijk te snijden. De plaatsing van een gereedschap in een numeriek besturingssysteem wordt geschetst door een reeks invoergegevens die bekend staan als het onderdeelprogramma.

Bij een numeriek bestuurde machine worden programma’s ingevoerd via ponskaarten. De programma’s voor CNC machines worden daarentegen via kleine toetsenborden naar computers gevoerd. CNC programmering wordt bewaard in het geheugen van een computer. De code zelf wordt geschreven en bewerkt door programmeurs. Daarom bieden CNC systemen een veel ruimere rekencapaciteit. Het beste van alles is dat CNC systemen geenszins statisch zijn, aangezien nieuwere aanwijzingen kunnen worden toegevoegd aan reeds bestaande programma’s via herziene code.

CNC Machine Programmering

Bij CNC fabricage worden machines bediend via numerieke besturing, waarbij een softwareprogramma wordt aangewezen om een object te besturen. De taal achter CNC-verspaning wordt ook wel G-code genoemd, en wordt geschreven om de verschillende gedragingen van een overeenkomstige machine te regelen, zoals de snelheid, de aanvoersnelheid en de coördinatie.

In principe maakt CNC-verspaning het mogelijk de snelheid en positie van machinefuncties voor te programmeren en ze via software uit te voeren in repetitieve, voorspelbare cycli, en dat alles met weinig tussenkomst van menselijke operators. In het CNC-bewerkingsproces wordt een 2D- of 3D-CAD-tekening ontworpen, die vervolgens wordt vertaald naar computercode die het CNC-systeem kan uitvoeren. Nadat het programma is ingevoerd, voert de operator een proefrun uit om er zeker van te zijn dat er geen fouten in de codering zitten.

Dankzij deze mogelijkheden is het proces in alle hoeken van de productiesector ingevoerd, en CNC-productie is vooral van vitaal belang op het gebied van de metaal- en kunststofproductie. Hieronder vindt u meer informatie over de soorten bewerkingssystemen die worden gebruikt en hoe CNC machineprogrammering de CNC productie volledig automatiseert:

Open/dichte-lus bewerkingssystemen

Tijdens het CNC fabricageproces wordt de positiecontrole bepaald door een open-loop of closed-loop systeem. Bij de eerste loopt de signalering in één enkele richting tussen de CNC controller en de motor. Bij een closed-loop systeem is de controller in staat om feedback te ontvangen, waardoor foutcorrectie mogelijk is. Zo kan een closed-loop systeem onregelmatigheden in snelheid en positie corrigeren.

Bij CNC bewerking wordt de beweging meestal over de X en Y assen gestuurd. Het gereedschap wordt op zijn beurt gepositioneerd en geleid via stappen- of servomotoren, die de exacte bewegingen repliceren zoals bepaald door de G-code. Als de kracht en snelheid minimaal zijn, kan het proces worden uitgevoerd via open-loop besturing. Voor al het andere is een gesloten regelkring nodig om de snelheid, consistentie en nauwkeurigheid te garanderen die vereist zijn voor industriële toepassingen, zoals metaalbewerking.

https://knowcnc.com/