Apitarragona
Image default
Home and Garden

Wat zijn de beste soorten haardhout?

Je wilt natuurlijk zo schoon mogelijk stoken, helemaal in deze tijd. Je kunt kijken naar een andere kachel of een andere manier van verwarmen. Als je echt schoner wilt stoken, dan begin je natuurlijk gewoon bij de basis. Namelijk bij de houtsoort, een andere houtsoort kan zorgen dat jij schoner stookt. Een goede optie voor de openhaard is: openhaardhout kopen bij Golden flame.

Berkenhout, daar krijg je het warm van

Om er extra warmpjes bij te zitten, kun je het beste kiezen voor berkenhout. Deze houtsoort  (afkomstig van de Berkenboom) heeft een schone verbranding en geeft tegelijkertijd veel warmte af. Berkenhout is te herkennen aan het witte/lichte uiterlijk. De berk komt vooral voor op het noordelijk halfrond, dus boven de evenaar. 

Essenhout, als de vonk overslaat 

Essenhout is een zeer sterke en taaie houtsoort, waardoor deze houtsoort trager zal branden. Als het hout eenmaal brandt, heb je wel mooie vlammen die lang zullen branden. 

De es komt voornamelijk voor in Europa en heeft in de zomerperiode goed gevulde takken. Onder de juiste omstandigheden kan de es leeftijden bereiken van 180 jaar of ouder. 

Buiten gaat essenhout helaas minder lang mee, waardoor deze houtsoort een lage duurzaamheidsklasse heeft. 

Eikenhout, je ziet het overal

Eikenhout is misschien wel de meest voorkomende houtsoort in Nederland. Vaak staan er langs de weg eikenbomen. Een voordeel van eikenhout is dat het traag brandt. Ook geeft het stoken van eikenhout een knetterend effect en komt er weinig rook vrij tijdens de verbranding. Net als een appel valt een eikel niet ver van de boom. Vandaar dat er vaak eikels op het fietspad liggen. Veel dieren gebruiken eikels als voedingsmiddel, voor mensen en enkele andere dieren zijn eikels giftig. Dit komt doordat eikels tannine bevatten. Toch worden eikels gezien als noten door sommige volkeren. 

Stook langer met hetzelfde hout

Bovenstaande houtsoorten zijn de drie schoonste houtsoorten, die ook meteen het langst zullen branden. Een andere methode om je kachel langer te laten branden is door de Zwitserse stookmethode toe te passen. Je stookt dan vanaf boven naar beneden in plaats van andersom. Door het hout kruislings te plaatsen, is er genoeg ruimte vrij om zuurstof bij het vuur te laten.